Bevat thee cafeïne?

Bevat thee cafeïne? 

Het cafeïnegehalte van een kop thee hangt af van de theesoort, de hoeveelheid thee en de temperatuur van het water. Hoe hoger de temperatuur, hoe hoger het cafeïnegehalte. Zo bevatten witte en groene thee de minste cafeïne. Zwarte thee en mate bevatten het hoogste gehalte cafeïne.


Cafeïne in thee wordt ook wel theïne genoemd en stimuleert het centrale zenuwstel. Hierdoor vermindert theïne vermoeidheid en het gevoel van vermoeidheid. Doordat de cafeïne in thee langzaam wordt opgenomen door het lichaam, werkt het tegelijkertijd rustgevend en geeft het niet het onrustige gevoel zoals dat met cafeïne in andere dranken zoals koffie gebeurt. De hoeveelheid cafeïne in koffie zorgt voor een kick gevolgd door een dip met weinig energie.

De theïne zorgt voor een alerter gevoel en werkt tegelijkertijd rustgevend. Bij het drinken van thee verspreid over de gehele dag, zal je merken dat je minder vermoeide momenten hebt gedurende de dag.

Als je veel koffiedrinkt en gevoelig bent voor de koffiedips, kun je eens proberen om over te gaan op het drinken van meer koppen thee. Probeer dit langzaam af te bouwen of start vandaag nog met het drinken van 4 koppen groene thee!

Happy steeping!