Welke soorten thee zijn er?


Wat is thee?  

Thee zijn blaadjes van de plant Camelia Sinensis. Zoals wijn gemaakt wordt van de druif, bestaat thee uit blaadjes van de Camelia Sinensis. De verwerking van de blaadjes na de pluk bepaalt de soort thee. Er bestaat dus géén groene thee of zwarte thee plant.

Er zijn 5 verschillende theesoorten; zwarte, witte en groene thee, oolong en pu-erh. Rooibos, kruiden en mate zijn infusies en mag zich eigenlijk geen thee noemen omdat het geen blaadjes van de camellia sinensis bevat.

Zwarte thee

Stoer en stevig. De smaak van zwarte thee is krachtig, kruidig, fruitig met nootachtige tonen. Het geeft je energie. Zo kom je de dag wel door.

Van blaadjes tot zwarte thee: 

Na het plukken van de theeblaadjes laat men deze verwelken in de zon of door er warme lucht door te blazen. Vervolgens kneust men de blaadjes door ze te rollen, zodat de sappen en daarmee smaak los komen en de oxidatie begint. Oxidatie betekent dat de blaadjes bruin worden, omdat er zuurstof bijkomt. Dit is te vergelijken met het bruin worden van een appel als je er een hap uit neemt en laat liggen. Als laatste wordt de thee gedroogd. 

  

Groene thee 

Van zoet tot fris van gestoomd tot rokerig. Proef en ontdek. There is a green tea for everyone.

Van blaadjes tot groene thee:

De blaadjes worden direct verhit, zodat er geen oxidatie (het bruin worden doordat er zuurstof bij komt) kan plaatsvinden. Het verhitten kan op 2 manieren en geeft beide een andere smaak aan de thee. In China worden de blaadjes voornamelijk verhit in een wok en de Japanners zweren bij stomen. Vervolgens worden de blaadjes uitvoerig gerold om de sappen en daarmee de smaak vrij te krijgen. Daarna wordt de groene thee gedroogd. 

 

Witte thee 

De eerste jonge zilverwitte blaadjes van de theeplant. Witte thee is de meest pure verfijnde theesoort. It’s time to unwind!

Van blaadjes tot witte thee:

De jonge witte donzige uitlopers van de Camellia Sinensis Sinensiskunnen alleen vroeg in het seizoen geplukt worden. Vervolgens worden de blaadjes tegelijk verwelkt en gedroogd.

 

Oolong  

Oolong thee is noch groen noch zwart. Het betekent ‘zwarte draak’ in het Chinees, refererend aan de zeer donkere kleur van de thee die ontstaat tijdens het droogproces. De smaak varieert van frisse citrus tot bloemen en geroosterde perzik. Met recht een spannende thee.

Van blaadjes tot oolong:

Na het plukken van de blaadjes laat men ze verwelken. Daarna worden ze geschud, zodat de randen van de blaadjes licht kneuzen en de oxidatie begint (=bruin worden doordat er zuurstof bijkomt). De tijd van oxidatie hangt af van de soort oolong. Er zijn licht, gemiddeld en zwaar geoxideerde oolongs. De oxidatie wordt gestopt door de blaadjes te verhitten. Vervolgens wordt de thee gerold en gedroogd. 

 

Pu erh 

Net als met goede wijn en sigaren, hoe ouder hoe beter. Deze groene thee heeft na bewerking een rijping ondergaan. De thee heeft een stevige aardse met licht zoete honing smaak en is populair om zijn slankmakende werking dankzij een verbeterde spijsvertering.

Van blaadjes tot Pu erh:

Pu erh is een post-gefermenteerde thee. De bewerking is net als bij groene thee, maar nadat de groene thee gedroogd is, wordt deze nog gefermenteerd. Fermentatie ontstaat door het wegnemen van zuurstof, waardoor de thee als het ware gaat composteren. De thee wordt geperst om vervolgens jaren te rijpen (8 – 30 jaar) of onder doeken gelegd, waardoor de rijping sneller gaat (minimaal 1 jaar).

 

Kruiden 

Alles behalve thee. Variërend van kruiden, bloemen, zaden en vruchten en daardoor oneindig gevarieerd in smaak. Herbal is ook perfect voor een lekkere iced tea. Of maak je eigen blend door je favoriete pure thee te mixen met kruiden, bloesem en vruchten. 


 

Rooibos 

Zzz…. zachte zoete Zuid-Afrikaanse rooibos bevat geen cafeïne. Drink het warm in de winter en als iced tea in de zomer. Ook een lekkere thee voor kinderen. Enjoy

 

Mate

Een herbal thee die je meeneemt naar Latijns-Amerika. Daar wordt je direct vrolijk van! De blaadjes van de Zuid-Amerikaanse mate-plant geven een zachte smaak zoals bij groene thee maar dan iets pittiger. Mate bevat veel cafeïne. Het is een echte energiebooster.

Chai thee

‘Warming up with Chai’

Chai thee is een pittige Indiase kruidenthee, een basis van thee met kruiden en specerijen. In India heeft elke masala chai verkoper zijn eigen receptuur en die geeft hij niet prijs. Op Teastreet.nl vind je een mooie selectie chai thee om heerlijk mee op te warmen. De Teastreet chai thee blends zijn op basis van zwarte, groene, rooibos of kruiden thee. Voor ieder wat wils. Ontdek je favoriete chai voor dit seizoen. Chai thee kan je puur drinken of als chai-latte.


TEASTREET CHAI SELECTIE 

zwart - Spicy black chai 
zwart - Spice girl chai 
groen - Green sweet chai 
kruiden - Creamy choc chai (cafeïnevrij)
rooibos - Chill out chai (cafeïnevrij)

Matcha

Matcha is de herontdekking van de 21ste eeuw. Matcha is de meest premium Japanse theesoort en is vermalen groene thee blad. Omdat je het gehele blad consumeert is de thee extra gezond. De thee heeft een pure sterke groene theesmaak. 

Drink matcha ook eens tijdens het diner. Pure verwennerij en het neutraliseert de smaak tussen de gangen door.