Rooibos
Zzz…. zachte zoete Zuid-Afrikaanse rooibos thee bevat geen cafeïne. Drink het warm in de winter en als iced tea in de zomer. What's in your cup?
Lees meerRooibos thee
Zzz…. zachte zoete Zuid-Afrikaanse rooibos thee bevat geen cafeïne. Drink het warm in de winter en als iced tea in de zomer. What's in your cup?
Wat is Rooibos?
Rooibos is een plant die van oorsprong groeit in Zuid Afrika, in het Cederberg gebied iets ten Noorden van Kaapstad. Ooit ontdekt door Nederlandse kolonisten, wat je wel herkent aan de naam. De naam rooibos is een afgeleide van de oorspronkelijke Nederlandse benaming rood bos. De rooibosplant heeft een naaldvormigblad en is in tegenstelling wat de naam doet vermoeden groen van kleur. De naam rooibos is beschermd en mag uitsluitend gebruikt worden voor rooibos afkomstig van de Cederbergregio.
Geschiedenis van Rooibos
In de jaren 1700 dronken de Nederlandse kolonisten in Zuid-Afrika rooibos thee als alternatief voor de dure zwarte 'echte' thee van de bladeren van de camelia sinensis, die geïmporteerd werd uit het verre oosten. Rooibos thee was toen nog niet populair en slechts door een kleine groep gedronken.
Pas in de jaren 30 van de 20e eeuw werd rooibos echt groot en bekend. Rooibos is dus echt een jonkie bij de 1000 jaar oude theesoort van de theeplant Camelia Sinensis waar zwarte, groene, witte, oolong en Pu erh thee van gemaakt wordt.
Van groene struik naar rooibos thee
De rooibos plant groeit in Zuid-Afrika. Rooibos wordt op dezelfde manier geoogst en verwerkt als de theeplant Camillia sinensis. De naaldachtige bladeren van de struikachtige rooibosplant worden geplukt en gekneusd. Het kneuzen van het blad bevordert de oxidatie en brengt de essentiële oliën van de plant naar voren. Zo krijgt het blad/de naalden de rijke kleur en smaak. Hoe langer de rooibos geoxideerd is, des te roder de kleur en zoeter en rijker de smaak van de rooibos is.
Naast de gewone rooibos is er ook een groene rooibos. Deze groene rooibos is een minder geoxideerde rooibos en wordt direct gestoomd en gedroogd in plaats van geoxideerd, zodat hij lichtgroen van kleur blijft en een grasachtige, mineraalachtige smaak behoudt.
Rooibos een thee of infusie?
Thee van rooibos is eigenlijk geen 'echte' thee maar een infusie, net als bij kruidenthee. De basis van de thee, kruiden of rooibos, betreft niet het blad van de Camelia Sinensis zoals bij groene thee en zwarte thee, waardoor het geen thee mag heten, maar een infusie genoemd wordt. Bij Teastreet noemen we Rooibos wel rooibos thee, omdat het een thee lijkende drank is en als thee gedronken wordt.
Is rooibos thee gezond?
In tegenstelling tot de echte thee bevat rooibos geen cafeïne en bijna geen tannine, die in gewone thee verantwoordelijk is voor de iets bittere smaak. Rooibos bevat anti oxidanten zoals vitamine C, calcium en ijzer. De drank zou volgens de liefhebbers licht ontspannend werken.
Rooibos helpt bij een goede nachtrust en zou goed zijn voor het slapen gaan. Ook zou de drank helpen tegen verschillende kwalen, zoals hooikoorts, astma, allergieën, maagklachten, acne en eczeem. In Zuid-Afrika wordt koude rooibos kruidenthee aan baby's gegeven die last van darmkrampen hebben. (bron: wikipedia)
Rooibos versus honeybush
Honeybush is een variant van rooibos. De naaldbladeren van de honeybush struik zijn iets dikker en stugger. De smaak van de infusie van honeybush thee is zoeter dan rooibos thee. Bij Teastreet is zowel de pure losse rooibos thee als Honey Bee (= honeybush) een 100% biologische rooibos thee.
Bereiding van rooibos thee
Voor het bereiden van een heerlijke kop rooibos thee gebruik je per 250 ml kokend water, 2 gram losse rooibosthee of honeybush thee. Je laat de rooibos thee 5 tot 8 minuten trekken in het kokende water. Daarna kan je de losse rooibosthee verwijderen uit het hete water.
In tegenstelling tot de bereiding van groene thee of zwarte thee kan je de rooibos ook in het water laten zitten. De infusie zal alleen maar sterker worden van smaak, maar niet bitter. Bij de bereiding kan je ook variëren in de temperatuur van het water. Bij een lagere temperatuur wordt de rooibos thee zoeter van smaak.
Verse ijsthee van rooibos thee
Rooibos thee is zowel warm als koud erg lekker. Zo maak je eenvoudig met losse rooibosthee een gezonde frisdrank.
Voor het bereiden van verse ijsthee zijn er 2 methoden; de snelle methode hot brew en de langzame methode cold brew. Voor de lekkerste ijsthee op basis van zwarte of groene thee adviseren we de cold brew methode. Met kruiden- en rooibos zijn beide methode geschikt.
Hot Brew
Gebruik 4 á 5 gram losse thee per 250 ml
Zet de thee op de gebruikelijke wijze
Vul een beker of kan voor de helft met ijsklontjes
Schenk de warme thee uit over het ijs
Voeg eventueel honing, ahornsiroop, vers fruit of voor een
winterse smaak specerijen of kruiden toe
Serveer uit of bewaar in de ijskast.
Cold Brew
Laat de thee 4 – 8 uur trekken in koud water
Verwijder de losse thee
Voeg eventueel honing, ahornsiroop, vers fruit of voor een
winterse smaak specerijen of kruiden toe
Serveer uit of bewaar in de ijskast.
Rooibosthee en eten
Thee en eten is een ideale combinatie, ook wel food & tea pairing genoemd. Rooibos is hier een allemansvriend als het gaat om een perfect match. Of je eten nu kruidig, zoet of zuur is, rooibos thee is overal goed mee te combineren en past zich goed aan bij elke smaak.