Zwarte thee
Stoer en stevig. De smaak van zwarte thee is krachtig, kruidig, fruitig met nootachtige tonen. Het geeft je energie. Zo kom je de dag wel door. What's in your cup?
Lees meerZwarte thee
Stoer en stevig. De smaak van zwarte thee is krachtig, kruidig, fruitig met nootachtige tonen. Het geeft je energie. Zo kom je de dag wel door. What's in your cup?
Wat is zwarte thee?
Zwarte thee is één van de 5 theesoorten. Thee mag thee heten als het de blaadjes van de theeplant, Camellia Sinensis, betreft. De verwerking van de blaadjes losse thee na de pluk bepaalt de soort thee, dus of het zwarte thee, groene thee, witte thee, oolong thee of Pu erh is. Er bestaat dus géén groene thee of zwarte theeplant. Rooibos, kruiden en mate worden op onze website ook theesoorten genoemd, maar zijn eigenlijk infusies of tisanes. Deze 3 soorten komen namelijk niet van de theeplant, Camellia Sinensis. Omdat je het wel drinkt als een kop thee, warme drank vermelden we het voor het gemak ook bij onze theesoorten.
Van blaadjes tot zwarte thee
Na het plukken van de thee bladeren laat men deze verwelken in de zon of door er warme lucht door te blazen. Vervolgens kneust men de theebladeren door te rollen, zodat de sappen en daarmee smaken los komen en de oxidatie begint. Oxidatie betekent dat de blaadjes bruin worden, omdat er zuurstof bijkomt. Dit is te vergelijken met het bruin worden van een appel als je er een hap uit neemt en laat liggen. Om de oxidatie te stoppen worden het theeblad verhit door stomen of wokken. Als laatste wordt de thee gedroogd.
De smaak van zwarte thee
Bij zwarte thee is het oxidatie proces 8 tot 20 uur. Je zult begrijpen dat theeblad dat 8 of 20 uur geoxideerd een heel andere smaak heeft. Daarom zijn er zo veel verschillende theesoorten. De variëteit van de plant, de bodem, het klimaat, manier van verhitten, duur van oxidatie, alles is van invloed op de smaak van de thee. Voor de bereiding van een kop zwarte thee laat je de losse zwarte thee 3 tot 4 minuten trekken in kokend water. Het theeblad heeft zo voldoende tijd om zijn smaken los te laten komen. Als je de thee korter laat trekken wordt alleen de kleur aan het water af gegeven maar niet te smaak.
Populaire thee
Zwarte thee is de meest gedronken thee soort ter wereld. De smaak is vaak krachtig en kruidig met tonen van noten. Door de langere oxidatie dan bij andere theesoorten als bijvoorbeeld groene en witte thee, waar geen oxidatie plaatsvind tijdens het productieproces, heeft zwarte thee vaak een krachtigere smaak. De meest bekende zwarte theesoorten zijn Earl Grey en English Breakfast.
Old school earl grey
Earl grey thee is een zwarte thee melange van Indiase en Sri Lankaase zwarte thee met bergamotolie. De bergamotolie wordt gewonnen uit de schil van de bergamot. Dit is een citrusplant die groeit in Italië en van oorsprong uit Zuid Azië komt.
De thee is vernoemd naar de Britse premier en graaf (earl) Charles Grey (1764–1845). De receptuur van de theemelange zou hij ooit van een Mandarijn gekregen hebben. Het water van de kalksteenrijke bodem maakte dat een kopje thee niet zo best smaakte, maar een kop thee van deze melange was favoriet en werd aan belangrijke gasten geserveerd in huize Grey. Lady Grey kreeg later haar eigen theevariant, earl grey aangevult met korenbloem bloesem.
English Breakfast
Ook English Breakfast is een zwarte thee melange, oftewel een mix van zwarte theesoorten, vaak is dit Assam en Ceylon thee. De thee heeft een krachtige smaak en is erg populair in Nederland. In Engeland drinkt men deze zwarte thee vaak met melk, door de rood bruine kleur van de infusie van deze thee kleurt English Breakfast mooi bruin als deze zich vermengt met melk. Dit geldt niet voor alle zwarte theesoorten. Deze kan soms ook grauw van kleur zijn met melk en daardoor minder smakelijk er uit zien.
Is zwarte thee gezond?
Net als groene thee bevat ook zwarte thee anti-oxidanten, vitaminen en mineralen. Thee is een gezonde en energie gevende drank. Het voldoende drinken van thee gedurende de dag zorgt ervoor dat je meer energie hebt. Het Voedingscentrum adviseert 3 koppen thee te drinken per dag. Het drinken van thee verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte.
Bevat zwarte thee cafeïne?
Zwarte thee bevat de meeste cafeïne van de verschillende theesoorten. Alle thee betreft het blad van de theeplant, Camellia Sinensis, en deze bevat cafeïne. Maar door de mate van oxidatie bevat zwarte thee meer cafeïne. De hoeveelheid thee, de theesoort en temperatuur van het water bepaalt het cafeine gehalte. Echter cafeïne in thee heeft een andere werking dan in een kop koffie.
De theïne zorgt voor een alerter gevoel en werkt tegelijkertijd rustgevend. Bij het drinken van thee verspreid over de gehele dag, zal je merken dat je minder vermoeide momenten hebt gedurende de dag.
De bereiding van zwarte thee
De bladeren van de zwarte thee laat je 3 - 4 minuten trekken in kokend water. De thee moet voldoende tijd hebben om de rijke smaak van de thee af te geven.
Verse ijsthee
Een van onze favoriete verse ijsthee is een ijsthee op basis van Old School Earl Grey. Laat de thee een nacht trekken in koud water. De verse ijsthee is heerlijk zacht met bergamot smaak. Heerlijk en puur. Je kan de verse ijsthee een paar dagen in de koelkast bewaren.
Chai thee
Masala chai thee is een van oorsprong kruidige zwarte thee blend uit India. Een traditionele mix van een pure zwarte thee gecombineerd met kruiden en specerijen als zwarte peper, kaneel, gember en kruidnagel. Lees hier meer over chai thee.