Groene thee
Van zoet tot fris van gestoomd tot rokerig. Proef en ontdek. There is a green tea for everyone. What's in your cup?
Lees meerGroene thee
Van zoet tot fris van gestoomd tot rokerig. Proef en ontdek. There is a green tea for everyone.
Wat is groene thee?
Groene thee is één van de 5 theesoorten en betreft de blaadjes van de theeplant, Camelia Sinensis. De verwerking van de blaadjes losse thee na de pluk bepaalt de soort thee, dus of het zwarte thee, groene thee, witte thee, oolong thee of Pu erh. Er bestaat dus géén groene thee of zwarte theeplant.
Van theeblaadjes tot groene thee
Na het plukken van de theebladeren, worden de blaadjes verwelkt (zacht worden) en vervolgens direct verhit, zodat er geen oxidatie (het bruin worden doordat er zuurstof bij komt) kan plaatsvinden. Het verhitten van de blaadjes bij groene thee kan op 2 manieren en geeft beide een andere smaak aan de thee. In China worden de blaadjes voornamelijk verhit in een wok en de Japanners zweren bij stomen. Vervolgens worden de blaadjes uitvoerig gerold om de sappen en daarmee de smaak vrij te krijgen. Daarna wordt de groene thee gedroogd.
De smaak van groene thee
Naast zwarte thee is groene thee de meest gedronken theesoort. Groene thee is heel divers in smaak, van fris tot zoet, van gestoomd tot rokerig. Dit komt onder andere door het verschil in methode van verhitten van het theeblad om oxidatie tegen te gaan. Het verhitten door middel van wokken of stomen van de theebladeren. De smaak van gestoomde thee als groene sencha, een Japanse groene thee, is grassig, een beetje de smaak van andijvie. Terwijl bij Chinese groene thee de bladeren verhit worden in een wok en dit een andere smaak aan de groene thee geeft. Een bekende Chinese groene thee is bijvoorbeeld gunpowder thee. Deze thee heeft zijn naam te danken aan de grijs-groene opgerolde blaadjes thee.
Jasmijnthee
Hoewel men vaak denkt dat jasmijnthee een thee van jasmijnbloesem betreft, is jasmijnthee ook groene thee. Het is een pure groene thee, wat wil zeggen dat het 1 soort groene thee betreft. De losse blaadjes thee wordt verspreid en vervolgens bedekt met jasmijnbloesem. Zo wordt de thee op een natuurlijke manier geparfumeerd. Vervolgens wordt de jasmijnbloesem verwijderd en ontstaat er een heerlijke bloemige groene thee.
Gezond genieten
Thee is een gezonde en energiegevende drank. Het voldoende drinken van thee gedurende de dag zorgt ervoor dat je meer energie hebt. Het Voedingscentrum adviseert 3 koppen thee te drinken per dag. Het drinken van thee verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte.
Thee als energizer
Thee is niet alleen heel lekker, het is ook goed voor lichaam en geest. Het heeft een positief effect op je stemming en door de cafeïne ook op je prestaties. Thee bevat veel anti-oxidanten, vitamines en mineralen. Genoeg redenen om 3 koppen groene thee per dag te drinken! Begin de dag bijvoorbeeld met een frisse groene thee , crispy morning, een groene thee blend met gember, citroengras, citroenschil en natuurlijke aroma's.
Afvallen met groene thee
De goede stoffen die groene thee bevat heeft verschillende voordelen. Zo helpt het onder andere bij gewichtsverlies:
-
De antioxidanten verhogen de warmteproductie in ons lichaam, waardoor we automatisch meer vet verbranden.
-
Het versnelt de stofwisseling in ons lichaam waardoor er meer calorieën verbrand worden.
-
Het drinken van groene thee geeft je een vol gevoel, waardoor je minder behoefte hebt aan eten.
-
Als laatste heeft het een rustgevende werking, waardoor je stress vermindert,
wat je energielevel weer op peil brengt.
Bevat groene thee cafeïne?
We krijgen vaak de vraag of groene thee cafeïne bevat. Alle theesoorten, dus die bestaan uit het blad van de theeplant, Camelia Sinensis, bevat cafeïne. Echter cafeïne in thee heeft een andere werking dan in een kop koffie. Het cafeïnegehalte van een kop thee hangt af van de theesoort, de hoeveelheid thee en de temperatuur van het water. Hoe hoger de temperatuur, hoe hoger het cafeïnegehalte. Zo bevatten witte en groene thee de minste cafeïne. Zwarte thee en mate bevatten het hoogste gehalte cafeïne.
De theïne zorgt voor een alerter gevoel en werkt tegelijkertijd rustgevend. Bij het drinken van thee verspreid over de gehele dag, zal je merken dat je minder vermoeide momenten hebt gedurende de dag.
Hoe bereid je een kop losse groene thee?
Een kop losse groene thee bereid je met een temperatuur van 70 -80 graden. Bij het trekken van losse groene thee of witte thee in water met een te hoge temperatuur krijgt het een bittere smaak en komt de zachte smaak niet tot haar recht.
Wat is matcha thee?
Matcha is tot poedervermalen groene thee. Bij het drinken van groene thee, drink je de infusie van de groene theeblaadjes. Bij matcha, drink je de werkelijke bladeren, die tot fijne poeder zijn gemalen. Omdat je het gehele blad consumeert is de thee extra gezond, hierdoor heeft matcha een pure sterke groene theesmaak.
Ook matcha bevat een grote hoeveelheid antioxidanten die gezond zijn voor het lichaam. De L-thealine zorgt voor een rustgevend en kalmerend effect op de hersenen. Het helpt je te ontspannen en neemt hierdoor de stress weg. In veel Aziatische landen wordt matcha daarom veel gedronken tijdens het mediteren.