Bereiding
Naast het theeblad is ook de bereiding bepalend voor de smaak van je kop thee. Je kan variëren in hoeveelheid, temperatuur van het water en de trektijd. Allen hebben invloed op de smaak van je kop thee. Probeer eens uit en ontdek de perfecte bereiding voor jou perfect cup of tea!
HOEVEELHEID
De perfect teaspoon is een ideale maatlepel bij het bereiden van je kop thee. 1 schep per kop thee (250 ml) is voor de meeste thee voldoende. Wil je de thee liever sterker van smaak? Verhoog dan de hoeveelheid thee.
TEMPERATUUR
Laat het water voor witte en groene thee eerst afkoelen tot de gewenste temperatuur, nadat het water is gekookt. Zo voorkom je een bittere smaak. Geen zin om te wachten? Doe wat koud water bij het kokende water, voordat je de thee in het hete water laat trekken. Ongeveer 4/5 kokend, 1/5 koud is vaak al voldoende voor 70 - 80C. Bereid een kop zwarte thee ook eens met een lagere temperatuur water. Je zult merken dat de thee zoeter van smaak is.
TREKTIJD
Rooibos, kruiden en oolong kan je lang laten trekken. De smaak zal intenser worden, maar niet bitter. Deze theesoorten zijn daarom perfect voor tea-to-go.
CAFEÏNE
Het cafeïne gehalte van een kop thee hangt af van de theesoort, de hoeveelheid thee en de temperatuur van het water. Bij een bereiding van thee op hogere temperatuur zal het cafeïne gehalte hoger zijn.
Wil je toch thee drinken, maar geen cafeïne? Cafeïne komt vrij in de eerste minuten in heet water. Laat de thee trekken in heet water en gooi deze eerste trek weg. Bereid je kop thee vervolgens nog eens met deze thee. De thee is nu vrij van cafeïne.
De manier van bereiden van jou favoriete kop thee is natuurlijk helemaal aan jou, maar mocht je een indicatie nodig hebben, dan vind je in dit schema richtlijnen per theesoort.
In de webshop staat een bereidingsadvies per thee. Ook op de achterzijde van de Teastreet verpakking staat deze vermeld.
Theesoort |
Hoeveelheid / kop |
Temperatuur |
Trektijd min. |
Zwarte thee |
1 |
100 |
3-4 |
Groene thee |
½-1½ |
80 |
1-3 |
Witte thee |
1-2 |
80 |
2-4 |
Oolong |
1-1½ |
90 |
2-4 |
Pu-Erh |
1 |
100 |
2-5 |
Kruiden |
1-2 |
100 |
5-8 |
Rooibos |
1 |
100 |
4-7 |
Mate |
1 |
100 |
4-7 |
HOT TEA
- Kook het water en laat het daarna eventueel afkoelen tot de gewenste temperatuur. Geen zin om te wachten tot het water is afgekoeld? Doe er een beetje koud water bij.
- Doe de theeblaadjes in het filter of los in de pot.
- Laat de thee trekken, de tijd verschilt per losse thee. Zie het etiket op de verpakking.
Haal het filter uit de thee. Of indien de theeblaadjes los in de pot, schenk de thee door het filter in je kop.
IJSTHEE
De lekkerste ijsthee is natuurlijk wanneer het zelfgemaakt is! Er zijn twee methoden voor het bereiden van verse ijsthee, de snelle methode hot brew en de langzame methode cold brew. De subtiele smaak van thee wordt in koud water minder. Verdubbel daarom de aanbevolen hoeveelheid thee voor de bereiding van ijsthee.
Hot brew
1. Gebruik 4 a 5 gram thee per 250 ml
2. Zet de thee op de gebruikelijke wijze
3. Vul een beker of kan voor de helft met ijsklontjes
4. Schenk de warme thee uit over het ijs
5. Voeg eventueel honing, ahornsiroop, vers fruit of voor een winterse smaak specerijen of kruiden toe
6. Serveer uit of bewaar in de ijkast.
Cold brew
1. Laat de thee 4 - 8 uur trekken in koud water
2. Verwijder de thee
3. Voeg eventueel honing, ahornsiroop, vers fruit of andere specerijen of kruiden toe.
4. Serveer uit of bewaar in de ijskast.
Lekker als ijsthee
Old school earl grey - zwarte T
Crispy morning - groene T
Morning sunrise - groene T
Summer in the city - kruiden (cafeïnevrij)
Lost in paradise - rooibos (cafeïnevrij)
MATCHA
Matcha is de herontdekking van de 21ste eeuw. Matcha is de meest premium Japanse theesoort en is vermalen groene thee blad. Omdat je het gehele blad consumeert is de thee extra gezond. De thee heeft een pure sterke groene theesmaak.
Drink matcha ook eens tijdens het diner. Pure verwennerij en het neutraliseert de smaak tussen de gangen door.
- Kook water en laat het vervolgens afkoelen tot 80° C (geen zin om te wachten? Doe er wat koud water bij of giet het water een paar keer over in een koude beker)
- Doe 2 bamboeschepjes of ½ theelepel Matcha in de matcha kom. Giet er 80 ml warm (80° C) water bij.
- Klop de thee met een matcha klopper tot er een beetje de schuim op komt. (ongeveer 15 seconden).
Geniet van een heerlijke Matcha.
MATCHA LATTE
- Kook water en laat het vervolgens afkoelen tot 80° C (geen zin om te wachten? Doe er wat koud water bij of giet het water een paar keer over in een koude beker)
- Doe 4 matcha bamboe schepjes of 1 theelepel Matcha in de Matcha kom. Giet daar 50 ml warm (80° C) water bij.
- Meng de Matcha en het water met de matcha klopper.
- Voeg 300ml warm opgeschuimde melk of sojamelk toe.
- Breng op eventueel smaak met honing of suiker.
Geniet van een heerlijke Matcha-latte.
CHAI TEA
‘Warming up with Chai’
Chai thee is een pittige Indiase kruidenthee, een basis van thee met kruiden en specerijen. In India heeft elke masala chai verkoper zijn eigen receptuur en die geeft hij niet prijs. Op Teastreet.nl vind je een mooie selectie chai thee om heerlijk mee op te warmen. De Teastreet chai thee blends zijn op basis van zwarte, groene, rooibos of kruiden thee. Voor ieder wat wils. Ontdek je favoriete chai voor dit seizoen. Chai thee kan je puur drinken of als chai-latte.
zwart - Spicy black chai
zwart - Spice girl chai
groen - Green sweet chai
kruiden - Creamy choc chai (cafeïnevrij)
rooibos - Chill out chai (cafeïnevrij)
CHAI TEA LATTE
1. Kies een Teastreet chai thee
2. Laat 1 teaspoon chai thee trekken in ongeveer 125 ml kokend water (= halve beker)
3. Schenk 125 ml opgeklopte warme melk (soja, haver of kokos) bij de chai thee
4. Voeg eventueel een beetje honing of maple syrup toe
Een richtlijn voor de watertemperatuur en de trektijd staat per theesoort vermeld op de website bij de thee of op de achterzijde van de theeverpakking.