zit er cafeïne in thee?

Cafeïne in thee wordt ook wel theïne genoemd en stimuleert het centrale zenuwstel. Hierdoor verminderd theïne vermoeidheid en het gevoel van vermoeidheid. Doordat de cafeïne in thee langzaam wordt opgenomen door het lichaam, werkt het tegelijkertijd rustgevend en geeft het niet het onrustige gevoel zoals dat met cafeïne in andere dranken gebeurt.

Het drinken van thee zorgt zo voor een alerter gevoel en werkt tegelijkertijd rustgevend. Bij het drinken van thee verspreid over de gehele dag, zal je merken dat je minder vermoeide momenten hebt gedurende de dag.

Als je gevoelig bent voor cafeïne voor het slapen gaan, kan je ’s avonds het beste rooibos of kruidenthee drinken. Deze bevat geen cafeïne.

 

CAFEÏNE PER THEESOORT

Het cafeïnegehalte van een kop thee hangt af van de theesoort, de hoeveelheid thee en de temperatuur van het water. Bij een bereiding van thee op hogere temperatuur zal het cafeïnegehalte hoger zijn.

Witte en groene thee bevatten de minste cafeïne. Zwarte thee en mate bevatten het hoogste gehalte cafeïne.

  Cafeïne* mg/kop
Koffie 80
Mate 80
Energiedrank 40
Zwarte thee 40
Oolong 30
Pu-erh 30
Groene thee 20
Witte thee 20
Decafé 2
Rooibos 0
Herbal 0

*Gemiddeld per kop (125 ml)

 

CAFEÏNE UIT THEE HALEN

Wil je toch thee drinken, maar geen cafeïne? Haal dan zelf de cafeïne uit de thee. Cafeïne in thee komt vrij in de eerste minuten trekken in heet water. Laat de thee trekken in heet water en spoel deze eerste trek weg. Bereid je kop thee vervolgens nog eens met dezelfde thee. De thee is nu vrij van cafeïne.