Theesoorten

 

 

Wat is thee?  

Thee zijn blaadjes van de Camelia Sinensis. De verwerking van de blaadjes na de pluk bepaalt de soort thee. Er zijn 5 verschillende theesoorten; zwarte, witte en groene thee, oolong en pu-erh. Rooibos, kruiden en mate zijn infusies en mag zich eigenlijk geen thee noemen omdat het geen blaadjes van de camellia sinensis bevat.  

 

 

 

Zwarte thee

Stoer en stevig. De smaak van zwarte thee is krachtig, kruidig, fruitig met nootachtige tonen. Het geeft je energie. Zo kom je de dag wel door.

 

Van blaadjes tot zwarte thee:

Na het plukken van de theeblaadjes laat men deze verwelken in de zon of door er warme lucht door te blazen. Vervolgens kneust men de blaadjes door ze te rollen, zodat de sappen en daarmee smaak los komen en de oxidatie begint. Oxidatie betekent dat de blaadjes bruin worden, omdat er zuurstof bijkomt. Dit is te vergelijken met het bruin worden van een appel als je er een hap uit neemt en laat liggen. Om de oxidatie te stoppen worden de blaadjes verhit. De duur van oxidatie (8 - 20 uur) is bepalend voor de smaak van de thee. Als laatste wordt de thee gedroogd.

 

 

 

Groene thee

Van zoet tot fris van gestoomd tot rokerig. Proef en ontdek. There is a green tea for everyone.

 

Van blaadjes tot groene thee:

De blaadjes worden direct verhit, zodat er geen oxidatie (het bruin worden doordat er zuurstof bij komt) kan plaatsvinden. Het verhitten kan op 2 manieren en geeft beide een andere smaak aan de thee. In China worden de blaadjes voornamelijk verhit in een wok en de Japanners zweren bij stomen. Vervolgens worden de blaadjes uitvoerig gerold om de sappen en daarmee de smaak vrij te krijgen. Daarna wordt de groene thee gedroogd.

 

 

 

Witte thee

De eerste jonge zilverwitte blaadjes van de theeplant. Witte thee is de meest pure verfijnde theesoort. It’s time to unwind!

 

Van blaadjes tot witte thee:

De jonge witte donzige uitlopers van de Camellia Sinensis Sinensis, de echte theeplant, kunnen alleen vroeg in het seizoen geplukt worden. Vervolgens worden de blaadjes tegelijk verwelkt en gedroogd.

 


 


Oolong

Oolong thee is noch groen noch zwart. Het betekent ‘zwarte draak’ in het Chinees, refererend aan de zeer donkere kleur van de thee die ontstaat tijdens het droogproces.  De smaak varieert van frisse citrus tot bloemen en geroosterde perzik. Met recht een spannende thee.

 

Van blaadjes tot Oolong:

Na het plukken van de blaadjes laat men ze verwelken. Daarna worden ze geschud, zodat de randen van de blaadjes licht kneuzen en de oxidatie begint (=bruin worden doordat er zuurstof bijkomt). De tijd van oxidatie hangt af van de soort oolong. Er zijn licht, gemiddeld en zwaar geoxideerde oolongs. De oxidatie wordt gestopt door de blaadjes te verhitten. Vervolgens wordt de thee gerold en gedroogd.

 

 

 

 

Pu erh

Net als met goede wijn en sigaren, hoe ouder hoe beter. Deze groene thee heeft na bewerking een rijping ondergaan. De thee heeft een stevige aardse met licht zoete honing smaak en is populair om zijn slankmakende werking dankzij een verbeterde spijsvertering.

 

Van blaadjes tot Pu erh:

Pu erh is een post-gefermenteerde thee. De bewerking is net als bij groene thee, maar nadat de groene thee gedroogd is, wordt deze nog gefermenteerd. Fermentatie ontstaat door het wegnemen van zuurstof, waardoor de thee als het ware gaat composteren. De thee wordt geperst om vervolgens jaren te rijpen (8 – 30 jaar) of onder doeken gelegd, waardoor de rijping sneller gaat (minimaal 1 jaar).

 

 

 

Kruiden

Alles behalve thee. Variërend van kruiden, bloemen, zaden en vruchten en daardoor oneindig gevarieerd in smaak. Herbal is ook perfect voor een lekkere iced tea. Of maak je eigen blend door je favoriete pure thee te mixen met kruiden, bloesem en vruchten.

 


 


Rooibos

Zzz…. zachte zoete Zuid-Afrikaanse rooibos bevat geen cafeïne. Drink het warm in de winter en als iced tea in de zomer. Ook een lekkere thee voor kinderen. Enjoy!

 


 

Mate

Een herbal thee die je meeneemt naar Latijns-Amerika. Daar wordt je direct vrolijk van! De blaadjes van de Zuid-Amerikaanse mate-plant geven een zachte smaak zoals bij groene thee maar dan iets pittiger. Mate bevat veel cafeïne. Het is een echte energiebooster. Matcha thee

Matcha thee is de herontdekking van de 21ste eeuw en de meest premium Japanse theesoort. Het blad van groene thee is vermalen tot poeder. Doordat het gehele blad gedronken wordt en niet, zoals bij gewone groene thee, de infusie van het blad bevat matcha thee nog meer anti-oxidanten dan gewone groene thee. Matcha heeft een pure sterke groene theesmaak.

Lees meer over de bereiding van matcha onder 'discover tea'. Drink matcha ook eens tijdens het diner. Pure verwennerij en het neutraliseert de smaak tussen de gangen door.

 

Thee en cafeïne

Thee is niet alleen heel lekker, het is ook goed voor lichaam en geest. Thee heeft een positief effect op je stemming en door de cafeïne ook op je prestaties. Thee bevat veel anti-oxidanten, vitamines en mineralen. En als je zoekt naar de gezondste thee, kies dan voor een van onze groene thee.

 

 

Cafeïne*

mg / kop

 Koffie

80

 Mate

80

 Energiedrank

40

 Zwarte thee

40

 Oolong

30

 Pu-erh

30

 Groene thee

20

 Witte thee

20

 Decafé

2

 Rooibos

0

 Herbal

0

* Gemiddeld per kop (125 ml) 

 

Theeklassen

Soms zie je erg lange afkortingen bij de ingrediënten staan. Bijvoorbeeld de Darjeeling 2nd flush happy valley organic SFTGFOP. Deze lettercombinaties geven de grootte en de kwaliteit van de theebladeren aan. De grootte wordt onderverdeeld in 4 groepen: whole leaf, broken leaf, fannings (stukjes) en dust (gruis).

Wat betreft de kwaliteit geldt: hoe hoger de bladeren in de plant, des te beter de kwaliteit van de thee. De beste kwaliteit krijgt men bij het plukken van de bovenste 2 blaadjes en de bladknop (two leaves and a bud). Deze pluk noemt men Flowery Orange Pekoe (F.O.P.). Orange Pekoe (O.P.) is de daarop volgende kwaliteit, de pluk van de zachte blaadjes net onder de top. Daaronder bevinden zich de Pekoe bladeren.

 

SFTGFOP: Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
FTGFOP: Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
TGFOP: Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
TGFOP SPL. Tippy Golden Flowery Orange Pekoe Special
FTGBOP: Fine Tippy Golden Broken Orange Pekoe
TGBOP: Tippy Golden Broken Orange Pekoe
FBOP: Flowery Broken Orange Pekoe
BOP: Broken Orange Pekoe
GFOF: Golden Flowery Orange Fannings
GOF: Golden Orange Fannings
D: Dust

 

Tippy betekent dat de thee veel tips bevat. Tips zijn de bladknoppen van de theeplant, het meest exclusieve en hoogste kwaliteit van de thee.

Het toekennen van theeklassen met deze benamingen wordt voornamelijk in Darjeeling gebruikt. In andere gebieden en buiten India geeft men de thee een andere naam.

 

Duurzaamheid

Waar mogelijk bieden wij biologische thee. Alle thee waar de naam van de thee eindigt op ‘natural’ betreft thee met uitsluitend biologische ingrediënten. Onze leveranciers zijn member of Ethical Tea Partnership (improving the lives of tea workers and their environment) of hebben social responsibilty als kernwaarde in hun bedrijfsvoering.

Welcome to Teastreet
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en krijg een zakje thee van de maand bij je volgende bestelling vanaf €30.