Bereiding & theerecepten

THEE SMOOTHIES 

 

De makkelijkste versie bestaat uit enkel twee ingredienten: gekoelde zwarte thee Old school earl grey natural (cold brew) en bevroren banaan.
Als de banaan rijp genoeg is, heb je geen extra zoetstof nodig. Maar je kunt altijd extra honing of agave toevoegen. 
Doe 2/3 ijsthee en 1 bevroren banaan in de blender. Mixen. KLaar. Ook prima voor een snel en voedzaam ontbijt.


De eenvoud van deze makkelijke smoothies is hun vermogen om zoveel verschillende aroma's en smaken te combineren. 

Hier zijn een paar combinatie suggesties:

Old school earl grey natural + bevroren bosbessen, bramen + je melk naar keuze
Spicy black chai natural + kokosmelk + Griekse yoghurt + chia zaden (week de chia zaden in je thee de avond tevoren)
English breakfast natural + ingevroren aardbeien + banaan
- Klassieke zwarte thee Assam Jamguri natural + mango + gember + vleugje kaneel
English breakfast natural + bevroren perzik + honing + je melk naar keuze


Een laatste tip: schil, ontpit en snijd de vruchten voordat je het gaat invriezen.  

 



 




IJSTHEE

 

Maak heel eenvoudig en lekker je eigen ijsthee. Bijna alle thee soorten zijn geschikt voor het maken van ijsthee zoals zwart, groen, wit, oolong, kruiden en rooibos. Feestje? Maak met je 'home brew' ijsthee een verrukkelijke cocktail. Voeg eenvoudig 125ml bourbon, rum of vodka toe en serveer het uit de stoere Blomus Tea-Jay.

 

Recept standaard

  1. Verdubbel de geadviseerde dosering thee in het filter
  2. Zet de thee op de gebruikelijke wijze (zie hot tea)
  3. Schenk de warme thee uit over een kan ijsklontjes.
  4. Breng de ijsthee eventueel op smaak met bijvoorbeeld vers fruit, munt, honing, ahornsiroop of vruchtensap.
  5. Bewaar in de ijskast.

 

Cold brew - methode 

Ijsthee kan je ook koud bereiden. Probeer dit eens met bijvoorbeeld met zwarte, groene, witte of oolong thee. De ijsthee moet minimaal 6 uur trekken.

  1. Doe de thee in het filter (dubbele dosering).
  2. Laat de thee een nacht trekken in koud water in de ijskast.
  3. Breng de ijsthee eventueel op smaak met stukjes sinaasappel, citroen, aardbei, munt, basilicumblad, ahornsiroop of vruchtensap.
  4. Bewaar in de ijskast.

 

      ijsthee glas



Recept - IJsthee Summer in the City (1 liter) 

                       

  1. Laat 8 schepjes (perfect teaspoon) herbal - Summer in the city trekken in 0,5 liter kokend water. (trektijd 8 minuten)
  2. Schenk de thee uit over 0,5 liter ijsklontjes (= 500 gram)
  3. Snijd 3 schijven sinaasappel in stukken
  4. Kneus 1 takje munt en voeg de munt en sinaasappel toe aan de ijsthee
  5. Enjoy! 


Recept - IJsthee Morning Sunrise (1 liter)

  1. Laat 4 schepjes (perfect teaspoon) green - Morning Sunrise gedurende 3 minuten trekken in heet water van ongeveer 80° C
  2. Schenk de thee uit over 0,5 liter ijsklontjes (= 500 gram)
  3. Snijd 3 schijven citroen in stukken en voeg deze toe aan de ijsthee
  4. Enjoy! 


Recept - IJsthee Lemon & Lime & Rosemary (1 liter)

 

Dit heb je nodig:

-        Teastreet black tea – Lemon & Lime natural (4x 2g = 4x perfect teaspoon)
-        Schil van 1 citroen
-        2 takjes rozemarijn
-        1½ kop suiker
-        1½ kop water
-        4x ½ schijf citroen en takjes rozemarijn als garnering
-        ijsklontjes
-        liter kan

Bereiding:

Doe het water en de suiker in een steelpannetje en breng het al roerend aan de kook. Voeg de citroenschil en de rozemarijn toe. Laat het geheel een paar minuten koken. Giet de siroop in een schaaltje of flesje en laat deze afkoelen.
Bereid de ijsthee met Lemon & Lime natural hot brew of cold brew zonder toevoegingen.

Schenk de ijsthee uit in een glas.
Voeg een scheut afgekoelde rozemarijn-citroen siroop toe aan de ijsthee.
Maak de ijsthee compleet met een paar ijsklontjes, schijfje citroen en een takje rozemarijn.

Enjoy!

 

Recept - IJssthee Crispy Morning Natural (groene thee ) met gember en munt 

crispy morning green iced tea

Benodigdheden voor 1 liter:

-        Teastreet green tea – Crispy Morning natural (4x 2g = 4x perfect teaspoon)
-        8 schijfjes gember
-        4 takjes munt
-        2 tl honing
-        ijsklontjes
-        liter kan

 

Bereiding:
Bereid de ijsthee met Crispy Morning natural hot brew of cold brew zonder toevoegingen.
Los de honing op in een klein beetje warm water en roer deze door de ijsthee.
Schenk de ijsthee uit in een mooi glas.
Voeg 2 schijfjes gember en vers munt en toe.
Voeg een paar ijsklontjes toe.

 

 

 

 


 

 

 


Thee zetten

 

 Theesoort

theelepel/kop

temperatuur

trektijd min.

 Black

1

100

3-4

 Green

½-1½

80

1-3

  Herbal

1-2

100

5-8

 Rooibos

1

100

4-7

 White

1-2

80

2-4

 Mate

1

100

4-7

 Pu-Erh

1

100

2-5

 Oolong

1-1½ 

90

2-4


Warme thee zetten

  1. Kook het water en laat het daarna eventueel afkoelen tot de gewenste temperatuur. Voor de snelle methode neem je 1/5 koud water en 4/5 kokend water. De temperatuur van het water is dan ongeveer 80° C. 
  2. Doe de theeblaadjes in het filter of los in de pot.
  3. Laat de thee trekken, de tijd verschilt per losse thee. De trektijd per theesoort staat vermeld op het etiket en op de website bij de productinformatie 'how to prepare'. 
  4. Haal het filter uit de thee. Of indien je de theeblaadjes los in de pot hebt gedaan, schenk de thee door het filter in je kop.

 

Cold brew - ijsthee 

Ijsthee kan je ook koud bereiden. Door de thee in koud water te laten trekken komt er nauwelijks cafeïne vrij en is de ijsthee zacht van smaaak. Probeer het eens met bijvoorbeeld zwarte, groene, witte of oolong thee. De ijsthee moet minimaal 6 uur trekken.

  1. Doe de thee in het filter (dubbele dosering; 8 x perfect teaspoon; +/- 16 gram op 1 liter water) 
  2. Laat de thee minimaal 6 uur trekken in koud water in de ijskast.
  3. Breng de ijsthee eventueel op smaak met stukjes sinaasappel, citroen, aardbei, munt, basilicumblad, agave siroop of vruchtensap.
  4. Bewaar in de ijskast.

 

 


 THEE COCKTAILS


Cocktail - white tea prosecco 

Ingrediënten

Voorbereiding: Laat de white monkey pekoe (6 x perfect tea spoon; +/-12 gram) trekken in 0,75 L koud water gedurende minimaal 6 uur in de ijskast. Verwarm in een steelpannetje een kopje water, voeg de suiker en gember toe en roer totdat de suiker is opgelost. Giet de siroop over in een flesje/beker om het gemakkelijk af te kunnen laten koelen in de ijskast gedurende minimaal 1 uur.

Schenk de koude white monkey pekoe coldbrew ijsthee in een mooi glas (1/2 deel) en vul deze aan met de prosecco (1/2 deel). Voeg een beetje gember siroop toe en klaar is je cocktail.

Liever zonder alcohol? Laat de prosecco achterwege en geniet van een cocktail - white tea ginger.


Cocktail - white tea ginger  (alcoholvrij)

Ingrediënten

Voorbereiding: Laat de white monkey pekoe (6 x perfect tea spoon; +/-12 gram) trekken in 0,75 L koud water gedurende minimaal 6 uur in de ijskast. Verwarm in een steelpannetje een kopje water, voeg de suiker en gember toe en roer totdat de suiker is opgelost. Giet de siroop over in een flesje/beker om het gemakkelijk af te kunnen laten koelen in de ijskast gedurende minimaal 1 uur.

Schenk de white monkey coldbrew ijsthee in een mooi glas. Voeg een ijsklontje en een scheutje gembersiroop toe.

   

Cocktail - Vodka Lemon & Lime 

Ingrediënten

  • 1 liter zwarte thee Lemon & Lime
  • agave siroop
  • limoen
  • citroen

Voorbereiding: Laat de zwarte thee Lemon & Lime (8 x perfect tea spoon; +/- 16 gram) trekken in 1 liter koud water gedurende (minimaal) 6 uur in de ijskast. Zoet de ijsthee met agave siroop. Voeg een paar schijven citroen toe en laat nog even trekken.

Schenk de koude Lemon & Lime coldbrew ijsthee in een mooi glas. Voeg een ijsklontje, een scheut vodka en een paar schijfjes limoen toe. Geniet!


Cocktail - Gin Old school earl grey 

Ingrediënten

Voorbereiding: Laat de zwarte thee Old school earl grey (8 x perfect tea spoon; +/- 16 gram) trekken in 1 liter koud water gedurende 6 uur in de ijskast. Zoet de ijsthee met agave siroop. Voeg een paar schijven citroen toe en laat nog even trekken.

Schenk de koude Old school earl grey coldbrew ijsthee in een mooi glas. Voeg een ijsklontje, een scheut gin, verse munt en een paar schijfjes citroen toe. Geniet!

 


FEEST PUNCH

Fruitige kinderpunch

Ingrediënten

  • 0,5 l Punch-Drunk Love thee                           
  • 0,5 l appelsap
  • sap van een citroen
  • 3 tl honing

Zet de vruchtenthee met kokend water en laat het 10 minuten trekken. Voeg daarna de appelsap, citroensap en honing toe en roer het goed om. Verwarm het geheel, tot de honing volledig opgelost is. Zowel koud als warm lekker.


Warme Rum Punch

Ingrediënten

Zet de vruchtenthee met kokend water en laat het 10 minuten trekken. Voeg daarna de frambozen, aardbeien en rum toe. Zoet de punch eventueel met honing of agave siroop. Punch Drunk en Love! 

 

 


CHAI-LATTE


chai latte

 
 
1.  Kook het water en laat het eventueel afkoelen tot de gewenste temperatuur (zie bereidingstabel boven).
2. Kies een Teastreet chai thee. Onder Tea/ Specials/ Chai vind je alle chai thee.
3. Laat 1 lepel (maatlepel perfect teaspoon) chai thee trekken in ongeveer 125ml (= een halve beker) heet water
4. Haal het filter met de thee uit de kop als de thee op gewenste sterkte is
5. Schenk 125 ml warme (opgeklopte) melk bij de chai thee.
6. Voeg eventueel een beetje honing toe

Je chai-latte is klaar. Geniet!




MATCHA

 

  1. Kook water en laat het vervolgens afkoelen tot 80° C. Snelle methode: neem 1/5 koud water en 4/5 kokend water (= ongeveer 80° C.)
  2. Doe 2 bamboeschepjes of ½ theelepel Matcha in de (matcha) kom. Giet er 80 ml warm (80° C) water bij.
  3. Klop de thee met een Matcha garde  tot er een beetje de schuim op komt. (ongeveer 15 seconden).
  4. Geniet van een heerlijke Matcha.

 

 Matcha Latte

  1. Kook water en laat het vervolgens afkoelen tot 80° C (geen zin om te wachten? Doe er wat koud water bij of giet het water een paar keer over in een koude beker)
  2. Doe 4 bamboeschepjes  of 1 theelepel Matcha in de (Matcha) kom. Giet daar 50 ml warm (80° C) water bij.
  3. Meng de Matcha en het water met de Matcha garde .
  4. Voeg 300ml warm opgeschuimde melk of sojamelk toe.
  5. Breng op eventueel smaak met honing of suiker.
  6. Geniet van een heerlijke Matcha-latte.

 

Matcha Green Tea Smoothie 

Onbijt in 4 minuten!

Doe 125 ml biologische volle yoghurt, een paar ijsklontjes, 2 eetlepels honing of suiker en een theelepel matcha poeder in een blender en klaar is je heerlijke en gezonde onbijt.

 





Onze iconen

Onze iconen geven een advies over de bereiding van de desbetreffende thee. Probeer verschillende temperaturen, trektijden en hoeveelheden en ontdek jou perfecte kop thee.


Wil je de thee liever sterker van smaak? Verhoog dan de hoeveelheid thee.

 

Laat het water voor witte en groene thee eerst afkoelen tot de gewenste temperatuur nadat het is gekookt. Zo voorkom je een bittere smaak. Geen zin om te wachten? Doe er wat koud water bij, voordat je de thee laat trekken.  

 

 

Rooibos, herbal en oolong kan je lang laten trekken. De smaak zal intenser worden, maar niet bitter. Deze theesoorten zijn daarom perfect voor tea-on-the-go .

 

Het cafeïne gehalte van een kop thee hangt af van de theesoort, de hoeveelheid thee en de temperatuur van het water. 

 

 

 

 



Welcome to Teastreet
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en krijg een zakje thee van de maand bij je volgende bestelling vanaf €30.